Bototal ikon

Köpguide

Köpguide

Att köpa nytt – steg för steg.
Nedan beskriver vi hur köpprocessen går till.

Intresseanmälan

Intresseanmälningar samlas in för att kunna ge information till de som är intresserade innan säljstart. Det är viktigt att lämna in sin e-mailadress för att snabbt kunna få information och få möjlighet att boka in säljstarten.

Säljstart

Den ansvariga mäklaren delar vid säljstart ut all information om bostäderna. Hos mäklaren och på projektets hemsida kommer det att finnas ritningar, bilder, prislistor, och teknisk information om bostäderna.

Förhandsavtal

Ett förhandsavtal är ett avtal mellan dig och bostads- rättsföreningen avseende en framtida överlåtelse av bostaden. Avtalet är bindande och innebär att du kommer att få tillträde till bostaden i enlighet med avtalet. Det är nu köpet genomförs även om bostaden inte är färdigbyggd. I samband med att avtalet teck- nas ska även en handpenning betalas inom en vecka. Mäklaren hjälper till med avtalen.

Inredningsval

I en del bostadsköp ges det möjlighet till vissa inredningsval.

Upplåtelseavtal

Nu blir du medlem i föreningen och ett upplåtelseavtal skrivs. Det innebär att bostaden kan överlåtas även om den inte är tillträdd och inflyttad ännu.

Slutbesiktning

När du får tillträde till bostaden kommer en slutbesiktning att göras. Då gås bostaden igenom och du får information om bostaden te x hur vitvaror ska skötas.

Tillträde & inflyttning

Nu får du tillträde till bostaden och kan ytta in. Ert nya liv i bostaden kan börja. Nycklar och information lämnas över till dig. Nu ska du betala slutlikviden och teckna en hemförsäkring.

Garantibesiktning

Två år efter slutbesiktningen kallar bostadsrätts- föreningen till en garantibesiktning av bostaden. Då går man tillsammans igenom om det är något som behöver åtgärdas i bostaden. Det görs som en extra säkerhet för dig som köpare.

Ladda ner

Läs mer i vår kundhandbok- vägen till ditt drömhem

Kundhandbok